Hur vi ser på framtiden

Vår vision


Våra kunder har de energieffektivaste fastigheterna
Mats Bjelkevik, Grundare Indoor Energy

Vi som jobbar på Indoor Energy tänker inte som alla andra. Vi vill skapa ett företag som hjälper våra kunder att göra världen lite bättre. För det är så vi ser på det vi gör. Varje dag när vi går hem har vi sparat energi, minskat utsläpp och sparat pengar åt våra kunder.

Idag är energifrågan ett storskaligt problem i världen. Personligen tror jag att lösningen är småskalighet. Vi kommer alla att bli både producenter och konsumenter i framtiden. Det skulle lösa många problem. Några exempel:

Samtidigt som ICA-butiken har ett överskott av värme från sina kylmaskiner, behöver  bostadsrättsföreningen strax intill värma sitt tappvatten. Det är klart att vi ska länka ihop de här flödena!

Och när Facebook lägger sina serverhallar i Norrland för att få gratis kyla, har man inte tänkt färdigt. Serverhallarna borde ligga i centrala Stockholm, så att värmen som alstras kan användas till flera bostadsområden eller ett helt sjukhus.

Jag tror att framtidens energisystem innehåller solpaneler och batterier i alla fastigheter. På så vis kan vi plocka ner solens energi på dagarna och korttidslagra den i batterier för att använda den till uppvärmning på natten. Vi kan också i mycket större utsträckning dela med grannarna. Då behöver vi köpa ganska lite energi.

Energi i framtiden

Jag tror också att vi måste anpassa våra krav på inomhusklimatet efter verkligheten. På vintern borde vi kunna ta på oss en tunn tröja under kavajen, och på sommaren bära en kortärmad skjorta. Så anpassa dina komfortkrav efter årstiderna – för de kommer aldrig att anpassa sig efter dig!

Den digitala tekniken kommer steg för steg att hjälpa oss styra kyla, värme och ventilation betydligt smartare.

Den blir ett allt viktigare verktyg för att inte slösa. Idag är allt mätbart i realtid, och det är billigt att mäta och sammanställa data. Inom 10-15 år tror jag att alla fastigheter har en digital vaktmästare som håller koll på energiförbrukningen, temperatur och andra värden. Kanske köper och säljer den digitala hjälpredan energi också.

Mats Bjelkevik, Grundare Indoor Energy

Maila mig gärna för ett möte